Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021


 Ο επαγγελματισμος στην δουλεια μας πολλες φορες σωζει ζωες!!!!Και ειναι ευθηνη και καθηκον να ειμαστε σωστοι επαγγελματιες!!!

Και εμεις οι επικουρικοι Διασωστες εχουμε υψηλο αισθημα ευθηνης και καθηκοντος με ολο αυτο τον γοργοθα που τραβαμε εργασιακα γιατι αγαπαμε αυτο που κανουμε και πανω απο ολα βαζουμε την ζωη του συνανθρωπου!!!

Το κειμενο πιο κατω ειναι ενα αποσμασμα απο τον επαγγελματισμο μας μια καθημερινη ημερα δουλειας!!!

Επαγγελματισμός, ευθύνη καθήκοντος και αίσθημα ασφάλειας από τους επαγγελματίες υγείας προς τους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής μας βραδιάς στην μικρή επαρχιακή πόλη που εργάζομαι χτυπάει το τηλέφωνο...
Είναι ο ασύρματος, Α31 βγείτε έχουμε μια παρασυρση πεζού στο εμπορικό κέντρο έξω από την πόλη, αναφέρεται κρανίοεγκεφαλική κάκωση...
Ο χρόνος αντίδρασης απειροελαχιστος, άλλωστε γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι από εκει που κάθεσαι ως τη στιγμή που η αδρεναλίνη και οι σφυγμοί χτυπάνε κόκκινο είναι μόλις μία στιγμή απόσταση.
Έχουμε ανέβει αμέσως στο ασθενοφόρο, κέντρο έχουμε περαιτέρω στοιχεία για το συμβάν?
Κέντρο: έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από το σημείο, πάρτε προτεραιότητα και ενημερώστε μας μόλις φτάσετε για να σας στείλουμε μονάδα.
Παίρνουμε προτεραιότητα, βάζουμε φάρους, σειρηνες και σε 2.30 λεπτά είμαστε στον τόπο του συμβάντος.
Κόσμος πολύς ολόγυρα, σταματημένα αστικά λεωφορεία και διακοπή της διπλής κυκλοφορίας από τους πολίτες που διευκολύνουν το έργο μας καθώς έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης του ανθρώπου και παράλληλα εξασφαλίζουν την ασφάλεια όλων μας στο σημείο.
Πάνω από τον άνθρωπο βλέπουμε έναν συνάδελφο με τη στολή του που είχε σχολάσει αλλά δεν πρόλαβε να πάει στο σπίτι του.
Το αισθημα ευθύνης όμως που μας διακατέχει δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν μας ασυγκίνητο, έτσι και ο καλός συνάδελφος έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία μας.
Οι κινήσεις μας είναι συμφωνα με τα πρωτόκολλα.
Ο συνάδελφος που βρίσκετε ήδη εκεί ακινητοποιεί την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο άλλος συνάδελφος παίρνει τα ζωτικά σημεία και ελέγχει το επίπεδο συνείδησης και εγώ φέρνω τα υλικά από το ασθενοφόρο(σανίδα, φορείο, τσάντα, ιμάντες, σταθεροποιητές κεφαλης, ψαλίδια, γάζες κλπ).
Ο συνάδελφος διαπιστώνει την κρανίοεγκεφαλική κάκωση, αλλά και κάταγμα μηριαίου, εξάρθρωση ώμου και σε δεύτερο χρόνο κάταγμα πλευρών.
Η προνοσοκομειακη αντιμετώπιση σε αυτό το σημείο είναι καθοριστική για την επιβίωση του θυματος και αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα επιβίωσης του τραυματία.
Μετά την πρωτογενή εκτίμηση στόχος μας είναι η εξασφάλιση και ακινητοποίηση του τραυματία καθώς και η ασφαλή μεταφορά με συνεχόμενη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια αυτής.
Εκείνη τη στιγμή και ενώ όλα αυτά γίνονται αυτοματοποιημένα από τους διασώστες, τη μονοτονία της σιωπής σπάει ένας παρευρισκόμενος που λέει με θαυμασμό: Πωωωω, μα αυτοι οι άνθρωποι είναι πραγματικοί επαγγελματίες!!!
Εμείς συνεχίσαμε χωρίς να σηκώνουμε κεφάλι και αφού έγινε η κατάλληλη ακινητοποίηση μεταφέραμε τον συνάνθρωπο μας στον πλησιέστερο υγειονομικό σταθμό στον ελάχιστο δυνατο χρόνο.
Όλα αυτά τα χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας βγαίνουν στην πράξη προς όφελος των συμπολιτών μας και όλο αυτό επιστρέφει πίσω με την εκτίμηση των ανθρώπων που ήταν παρόντες και με το αίσθημα ασφάλειας που τους προσφέρει ο οργανισμός μας σε αυτή την μικρή επαρχιακή πόλη.
Μόνο περηφάνια νοιωθω ως μέλος του ΕΚΑΒ.
Ξέρω ότι οι συνάδελφοι που είναι πολύ σεμνοί και ταπεινοί δεν θα ήθελαν να αναφερθούν τα ονόματά τους και ούτε έχουν στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης λογαριασμούς αλλά είναι καθήκον μου ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης να τους αναφέρω.
Ευχαριστώ λοιπόν εκ μέρους όλων,
των Αλεξανδρίδη Κυριάκο που έσπευσε να αναλάβει το περιστατικό και να μας το παραδώσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όσο και για τη βοήθεια του στον τόπο του συμβάντος, δείγμα των αρχών που πρεσβεύουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ,
των Κυρμπατση Κυριάκο, που με την εμπειρία του και τις παρεμβάσεις του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω καλή πορεία του πολυτραυματια
το Ασύρματικο κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης που μας παρείχε με ψυχραιμία και σαφήνεια όλες εκείνες της οδηγίες που χρειαζόμασταν.
Τελικά όπως λεει και ένας συνάδελφος και φίλος: αυτή τη δουλειά πρέπει να την αγαπάς για να την κάνεις!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΕΚΑΣ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ -ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Ο επαγγελματισμος στην δουλεια μας πολλες φορες σωζει ζωες!!!!Και ειναι ευθηνη και καθηκον να ειμαστε σωστοι επαγγελματιες!!! Και εμεις οι...